Alles wat je moet weten over traditioneel borduren

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De afgelopen jaren is borduren steeds populairder geworden. Eigenlijk kun je beter zeggen dat het weer opnieuw populair aan het worden is. Borduren wordt namelijk al eeuwenlang gedaan. Het eerste borduurwerk stamt uit de 3e eeuw voor Christus uit Oost-Azië. In Europa werd vooral in de middeleeuwen veel geborduurd, met name voor gelovigen. Nu is het de afgelopen jaren natuurlijk wel een stuk makkelijker geworden, door het opkomen van geavanceerde borduurmachines. Wil jij weten wat je allemaal nodig hebt om zelf de mooiste borduurwerken te gaan maken op de traditionele manier? Lees dan snel verder!

Borduren op de ouderwetse manier

Borduren kan je natuurlijk gewoon met een goede borduurmachine doen, maar je kunt het ook op de ouderwetse manier doen. De traditionele wijze vereist wel iets meer vaardigheid dan bij het gebruik van een machine. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je zorgvuldig een stuk linnen of katoenen stof goed strijken zodat er geen kreukels of vouwen meer inzitten.

Hierna bevestig je deze stof in een borduurraam, wat ervoor zorgt dat de stof strak en vlak blijft tijdens het borduren. Zo’n borduurraam kan je herkennen aan twee ronde of ovale hoepels, waarvan de kleinere hoepel die aan de binnenkant zit, de stof vastklemt. Hierna dien je de gewenste borduurgaren te bevestigen aan een borduurnaald met een scherpe punt. Zorg ervoor dat het oog groot genoeg is, zodat je het draad er volledig doorheen krijgt.

Het leren van de steken

Het meest ingewikkelde van borduren op de traditionele wijze is het leren van de steken. Er zijn veel verschillende steken, zoals:

  • de stiksteek;
  • de kruissteek;
  • de kettingsteek;
  • de platsteek.

Zodra je de basissteken hebt geleerd, kun je aan de slag gaan met experimenteren. Zo kun je op verschillende plekken je nieuwe technieken toepassen zodat je verschillende effecten en patronen kunt creëren. Ook kun je proberen op hetzelfde werk de verschillende technieken te combineren, zodat je zo veel mogelijk creativiteit kunt verwerken in je nieuwe borduurwerken.

Geduld, precisie en oefening

Borduren op de traditionele wijze vereist ten eerste geduld. Het is in de basis niet bijzonder moeilijk, maar je moet het wel even onder de knie krijgen. Door de verschillende steken goed te oefenen, zorg je ervoor dat je de techniek hierachter goed onder de knie krijgt. Zodra je deze steken consistent kunt toepassen, zul je direct merken dat het vrij borduren sneller gemakkelijker wordt.

Wat heb je nodig om vrij te kunnen borduren?

Traditioneel borduren is helemaal niet zo lastig, er zijn echter wel een aantal dingen die je nodig hebt om te kunnen beginnen:

  • Borduurstof: Er bestaan veel verschillende soorten stoffen, die goed passen bij andere steektechnieken. Zorg er dus voor dat je weet welke technieken je wil gaan gebruiken, zodat je zorgvuldig de stof kunt uitzoeken. Bij bepaalde borduurtechnieken is het namelijk belangrijk om wat fijnere stof uit te zoeken dan bij andere technieken.
  • Borduurnaald: Naast de stof is de naald natuurlijk een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Je kunt gaan voor twee verschillende soorten naalden, een naald met een stompe punt of een naald met een scherpe punt. Maar welke heb je dan wanneer nodig/ Als je bijvoorbeeld kiest voor AIDA stof, dan kun je het best gaan voor een naald met een stompe punt. Heb je echter een stof meer zoals katoen of linnen, dan kun je het beste kiezen voor een scherpe punt. Ook heb je vaak cijfers bij een naald staan. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe dunner de naald.
  • Borduurring: Verder is ook een borduurring nodig om te kunnen borduren. Deze ring zorgt ervoor dat de steken extreem strak zijn, doordat je de stof als het ware opspant in deze borduurring. Deze ring voorkomt dat de stof gaat kreukelen en je steken slordig worden. Zorg er dus voor dat je deze ring gebruikt zodat al je borduurwerken zo netjes mogelijk worden.
  • Borduurgaren: Als laatste heb je voor het borduren speciale soorten draad nodig, namelijk borduurgaren. Deze draden zijn speciaal gemaakt voor het borduren. Naast de naalden zijn deze draden ook beschikbaar in verschillende diktes. Een lager nummer betekent meestal een dikker garen.

Waarom moet je beginnen met borduren?

Borduren is natuurlijk een hele prettige hobby. Je kunt gemakkelijk je creativiteit kwijt in je eigen projecten, je kunt je eigen projecten volledig ontwerpen of bestaande patronen eigen maken. Verder werkt borduren voor veel mensen ook als een ontspannende activiteit die kan zorgen voor stressvermindering.

Naast dat het een fijne activiteit is die goed kan zijn voor je hoofd, is het natuurlijk ook erg leuk om kledingitems te personaliseren. Zo zorg je ervoor dat jouw items echt persoonlijk en uniek worden! Borduren is een erg toegankelijke activiteit waar je niet al te veel voor nodig hebt. Waar wacht je dus op? Ga snel aan de slag met je nieuwe hobby!

Share.

About Author

Leave A Reply