Niet iedere dag douchen? Ja je leest het goed! Uit onderzoek van Reader’s Digest blijkt dat dagelijks douchen helemaal niet nodig is. Wanneer je veel getranspireerd hebt, bijvoorbeeld na het sporten of werken, is die dagelijkse douche natuurlijk heerlijk. Maar waarom is iedere dag douchen dan minder goed dan we dachten?

Bescherm je huid

Het klinkt misschien gek, maar je bent niet zo vies als je denkt. Om de twee of drie dagen een douche nemen is voor de meeste mensen voldoende en zelfs beter. Van te vaak douchen, vooral tijdens koude en droge winterdagen, kan je huid uitdrogen, geïrriteerd raken en gaan jeuken.

De huid is ons grootste orgaan en vervult een belangrijke rol in het beschermen van ons lichaam tegen ziektes. Zeep en warm water lossen de vetachtige lipiden in de huid op. Hoe vaker je een douche neemt, hoe minder de huid een kans krijgt om zichzelf te herstellen door het produceren van vetten.

Niet alleen het douchen zelf, maar ook het afdrogen met een handdoek beschadigt de huid. Het beste is om helemaal geen handdoek te gebruiken en te wachten tot je vanzelf opdroogt. Of je huid droog te deppen met een zachte handdoek in plaats van te wrijven.

Energiebesparing

En uiteraard levert het minder douchen ook nog een besparing op! Je verbruikt minder water, dus bespaart op je rekening en het is beter voor het milieu. Dagelijks douchen is dus alleen aan te raden wanneer je veel transpireert of in een vochtig en warm klimaat woont. Te veel vet op de huid zorgt er namelijk voor dat je poriën verstoppen en dat kan weer puistjes veroorzaken.

Vind je het een onsmakelijk idee om niet dagelijks te douchen? Dan kun je natuurlijk iedere dag de noodzakelijke plekken met een washandje wassen. Het moet namelijk wel leuk blijven en prettig voelen voor jezelf en je omgeving!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here