Modemeisjes opgelet: Zo kies je een elektrische fiets die bij je past!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Door de oneindige hoeveelheid aan keuzes en opties, kan de aanschaf van een elektrische fiets al snel ingewikkeld worden. Belangrijk is dat je keuze aansluit op je behoefte en natuurlijk de gebruiksintensiteit van de fiets. Wil je een elektrische fiets kopen om hem in te zetten als vervoermiddel binnen het woon-werkverkeer? Of wil je er een aanschaffen voor recreatieve doeleinden? Het type motor is hierbinnen dan ook een belangrijke keuze, aangezien deze moet passen bij de doeleinden van je elektrische fiets. In deze blog geven we je een paar tips voor het kiezen van een elektrische fiets op basis van de motor, om je wegwijs te maken in het e-bike landschap.

elektrische fiets kiezen

Voor- of achterwielaandrijving?

Het eerste punt waar je stil bij dient te staan is het type motor, en de plaatsing van de motor in het frame. De plaatsing neemt namelijk zowel voor- als nadelen met zich mee. De motor vormt eigenlijk het hart van de elektrische fiets en bied je de ondersteuning die je op dat moment verlangt. De plaatsing is om die reden van essentieel belang.

Het algemene voordeel is dat een wielmotor is verwerkt in het wiel, waardoor vuil en vocht minder snel schade veroorzaken. Daarnaast is een wielmotor in sommige gevallen goedkoper, wat natuurlijk invloed uitoefent op de uiteindelijke koopbeslissing. Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan wielaandrijving. Een nadeel van bijvoorbeeld een voorwielmotor is dat deze gevoeliger zijn voor slippen bij nat weer. Daarnaast voelt het versnellen van een fiets met voorwielaandrijving onnatuurlijk. Een elektrische fiets kopen met achterwielaandrijving voelt bij versnelling alsof je een duw in de rug krijgt, en trapt iets zwaarder vanwege het extra gewicht in het achterwiel.

Vicenza_Superior_Steps-Naaf

Hoe zit het met een midden-motor?

Een elektrische fiets met middenmotor biedt als groot voordeel dat de aandrijving natuurlijk voelt. Daarnaast maakt de positionering van de motor in het midden de fiets stabieler, omdat het gewicht in het midden van de fiets zit en lager bij de grond hangt.  Een nadeel van een fiets met middenmotor is dat deze vaak meer geluid maken. Echter verschilt dit wel per merk en prijsklasse.

Hoeveel Newton Meters heb je nodig?

De kracht van een elektromotor wordt vaak uitgedrukt in wattages. Echter zegt dit niet altijd evenveel over de mate van ondersteuning die deze biedt. Het is daarom verstandiger om Newtonmeters (Nm) als indicator te gebruiken. Dit staat namelijk voor de grote van de koppel, wat de daadwerkelijke kracht van de motor uitdrukt. De keuze hierbinnen is sterk afhankelijk van het gebruiksdoeleinde van de fiets. Voor een ritje naar het centrum volstaat een Nm van 25. Wil je een elektrische fiets kopen voor dagtochtjes en langere afstanden dan is een Nm van 40 tot 60 ideaal. Mocht je je elektrische fiets mee willen nemen op vakantie om daar de bergen te bedwingen? Kies dan voor een fiets met een Nm van meer dan 60.

 

Share.

About Author

Leave A Reply