Wat is duurzamer, recyclebare of hervulbare koffiecups?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Duurzame keuzes maken is niet altijd even makkelijk. Hoe maak je bijvoorbeeld de keuze tussen twee verschillende duurzame alternatieven? Als je ook je koffieconsumptie wilt verduurzamen, heb je vast wel eens van hervulbare of recyclebare koffiecups gehoord. Deze cups, zoals herbruikbare Nespresso-cups, zijn een alternatief op koffiecups die je na gebruik in de vuilnisbak gooit. Verschillende bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van herbruikbare cups, die je dus opnieuw kunt gebruiken, of recyclebare cups, die ingeleverd moeten worden. Maar welke optie is het beste voor de wereld? En kan het nóg duurzamer

Hervulbare koffiecups

Hervulbare koffiecups kun je zelf thuis opnieuw met koffie vullen. Deze cups zijn gemaakt van RVS of plastic, waardoor ze meerdere keren gebruikt kunnen worden. Je vult ze met gemalen koffie. Toch zitten er haken en ogen aan deze manier van koffiezetten. Zo moet de koffie die je gebruikt heel fijn en nauwkeurig gemalen zijn: fijner zelfs dan de koffie die je in de supermarkt kunt kopen. Ook is een geopend pak gemalen koffie maar beperkt houdbaar. Voorverpakt in cups blijft koffie langer goed en lekker dan in een al geopende zak.

Koffiecups recyclen

Recyclebare koffiecups zijn een handig alternatief, maar ook bij deze cups kun je vraagtekens zetten. De cups moeten worden ingeleverd, opgehaald, vervoerd en uiteindelijk gerecycled. Daar komt dan weer extra uitstoot bij vrij. Ook kost het je meer moeite dan het gebruik van wegwerpcups: je moet de cups zelf naar een inzamelpunt brengen. Veel mensen haken hierdoor op den duur af en switchen toch weer terug naar hun oude koffiecups.

Kies liever voor biologisch afbreekbaar

Wil je echt duurzaam koffiedrinken? Dan kies je niet voor hervulbare of recyclebare koffiecups, maar ga je nog een stapje verder. Er zijn namelijk ook biologisch afbreekbare koffiecups op de markt: die van De Koffiejongens. Deze koffiecups kunnen na gebruik gewoon in de groene bak. Dat heeft verschillende voordelen. In een composteringsinstallatie vergaan deze cups namelijk sneller dan een mandarijnenschil, waardoor er geen afval overblijft. Ook kan de koffieprut op die manier mee in de groene bak. Koffieprut is vruchtbaar, waardoor er mooie compost van gemaakt kan worden.

Hoe werken biologisch afbreekbare cups?

De koffiecups van De Koffiejongens zijn gemaakt van materialen zoals mais en suikerriet, in plaats van plastic en aluminium. Dat zorgt ervoor dat ze composteerbaar zijn. Tegelijkertijd doen de materialen niets af aan de smaak, want de verschillende koffiesoorten drinken heerlijk weg. Niet alleen de koffiecups zijn ecologisch verantwoord, maar ze worden ook nog eens in duurzaam karton verpakt en zoveel mogelijk op de fiets bezorgd. Een groene impact hebben op de wereld was nog nooit zo makkelijk!

Share.

About Author

Leave A Reply