Welke schattige honden passen bij mij?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Er worden in totaal 356 schattige honden rassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale. Als je je oog hebt laten vallen op een bepaald hondenras, dan moet je eerst research doen om er zeker van te zijn dat dit ras goed bij je past qua uiterlijk en temperament. Lees je voor het aanschaffen van een hond goed in over de verschillende rassen zodat je een goede keuze maakt. Bij het kiezen van een hond zijn er een paar aspecten waar je rekening mee moet houden. Je kunt je ideale hond pas kiezen als je weet hoe je een hond moet verzorgen, wat de persoonlijkheid van het ras is en andere eigenschappen kent.

Hoe temperamentvol schattige honden zijn, verschilt per ras. De achtergrond en het oorspronkelijke doel van het hondenras bepalen grotendeels het temperament. Het gedrag en temperament van de hond wordt vaak automatisch ingebouwd omdat veel honden gefokt worden op specifieke gewenste eigenschappen. Ben je van plan een hond aan te schaffen, dan zul je onderzoek moeten doen naar de verschillende rassen zodat je een idee krijgt van verschillende karakters en je een overwogen keus kunt maken. Honden zijn er in alle soorten in maten, je hebt schattige honden, sommige zijn aanhankelijk, actief, onbevreesd, goedaardig, verlegen of vastberaden. Afhankelijk van het karakter van de hond is de ene makkelijk te trainen en de andere juist niet. Het gedrag van de hond wordt grotendeels bepaald door de natuurlijke instincten die in het ras gebouwd zijn. Husky’s zijn bijvoorbeeld getraind voor het corrigeren van de fouten van mensen (voor de slee), waardoor ze onafhankelijk en eigenzinnig zijn terwijl een labrador juist een echte gezinshond is.

Hoe verzorg je een hond?

Elke hond heeft verzorging nodig, maar het ene ras vraagt een andere aanpak dan de andere. Sommige rassen hebben veel beweging nodig, soms zelfs meer dan hun baasje ze wil geven. Als je veel werkt en niet veel aandacht aan een hond kunt besteden dan is het beter voor het welzijn van de hond om er geen te adopteren. Elke hond houdt van beweging en heeft dit dagelijks nodig, ook de kleinste rassen. Honden zullen een stuk gelukkiger zijn als ze meer beweging krijgen, maar niet alle honden hebben evenveel beweging nodig. Door te bewegen wordt een hond zowel fysiek als mentaal gestimuleerd, wat bijdraagt aan zijn welzijn. Puppy’s en oudere honden hebben daarentegen weinig beweging nodig.

Verder zijn honden erg sociale dieren, en een hechte band met het gezin is vereist om een bond te vormen. Honden moeten altijd toegang hebben tot het huis en waar zijn baasjes leven en niet alleen maar buiten moeten leven. Als een hond geïsoleerd wordt van het gezin kan dit tot gedragsproblemen leiden waaronder agressie. Elk hondenras is anders en heeft daarom andere verzorging nodig. Honden met lang haar dienen af en toe naar een trimsalon te gaan, maar kortharige honden kun je zelf makkelijk borstelen. Naast kammen en uitlaten zijn er ook andere aspecten waar je rekening mee moet houden in de verzorging van de hond, zoals dierenartsbezoeken, nagels knippen, oren schoonmaken, tandverzorging en zo nu en dan baden.

Schattige honden rassen en gezondheidsproblemen

Vaak hebben specifieke hondenrassen bepaalde gezondheidsproblemen die in de stamboom lijnen voorkomen en die vaak gezien worden bij dit ras. Niet alle honden van een bepaald ras zullen deze specifieke gezondheidsklachten krijgen, maar het komt vaker voor dan bij andere rassen. Wanneer er met schattige honden gefokt wordt, wordt er vaak gekeken naar specifieke uiterlijke kenmerken en eigenschappen. Hierdoor komt het vaker voor dat bepaalde hondenrassen een gen bij zich dragen dat later kan resulteren in specifieke gezondheidsproblemen. Dit gen wordt zogezegd ingebouwd in het ras waardoor ook de nakomelingen last krijgen van gezondheidsproblemen. 

Het ene ras heeft meer te kampen met gezondheidsproblemen dan het andere ras. Niet alle honden van een ras krijgen de gezondheidsklachten die typerend zijn voor het ras. Maar als toekomstig hondenbezitter is het goed dat je wat weet over de gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij jouw gekozen ras zodat je er rekening mee kunt houden. Over het algemeen leiden honden een gelukkig en gezond leven als ze terechtkomen bij de juiste familie en goed verzorgd worden. Meestal komen de gezondheidsklachten die typerend voor een bepaald ras zijn voor bij ongeveer 10% van de hele populatie van het ras. Bij Labrador Retrievers komt bijvoorbeeld de aandoening Canine Heupdysplasie oftewel CHD vaak voor. Ook hebben deze honden vaker last van obesitas en elleboogdysplasie dan andere rassen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat alle honden van dit ras te maken zullen krijgen met dit probleem, maar als eigenaar is het belangrijk dat je wat weet over de gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij jouw gekozen ras.

Share.

About Author

Leave A Reply